fbpx

Блог

Здраве и уелнес

Всичко за кафето и кофеина

Аудиостатията в ActivoBrain

 

Кафето е една от най-популярните и широко разпространени напитки по целия свят заради своите стимулиращи ефекти върху централната нервна система и магията на вкуса и аромата. Темата за кафето и неговото действие върху човешкото тяло е обект на множество научни изследвания в много точки на света. Кафето е доказан био-стимулатор, който има активиращо действие най-вече над мозъчната и метаболитната система. Доказват се редица ползи, които консумацията на кафе има върху човешкото тяло. В тази статия ще разгледаме химичния състав на кафето и кофеина, ползите от него и видовете кафе. 

Химичен състав на кофеина

То е сложна смес от над 800 летливи съединения, като кофеинът и хлорогенните киселини са едни от неговите основни съставки. Кафето се приготвя от зрели, изпечени и смлени зърна на кафееното дърво или от изсушен разтворим кафеен екстракт. Най-разпространени са два сорта – по-богатото на кофеин кафе  „робуста“ и по-богатото на ароматни субстанции кафе „арабика“.

Химичният състав на кафето е изключително богат, а една съставка се отличава- кофеинът. Кофеинът е натурално съединение, което се съдържа в листата и плодовете на различни растения. 

Негов източник могат да бъдат кафето, листата на зелен чай, какаовите зърна, плодовете на гуарана и други.  Други компоненти, които присъстват в състава на кафето са теофилин, теобромин, мазнини, въглехидрати, фибри, минерали и други. Доказано е, че в разнообразните сортове кафе се съдържат от 500 до 800 ароматни съединения.

Кафето се характеризира с бързоусвоимост в организма. Действително неговата абсорбция се случва при попадане в стомаха. Оттам кофеинът достига черния дроб. 

Посредством кръвта, кофеинът бързо се транспортира до мозъка и има стимулиращо действие върху централна нервна система.

Как работи кофеинът и какви са ползите от него?  

Кофеинът е естествен стимулант, който може да доведе до краткосрочно засилване на мозъчната функция, подобряване на настроението, времето за реакция и бдителността.⠀

В средата на 20 век учени изследват неговото влияние върху човешкото тяло. Оказва се, че докато сме будни, в мозъка ни се натрупва невротрансмитерът аденозин, който е и причината да се уморяваме. Пиейки кафе, ние блокираме достъпа му до съответните рецептори и по този начин повишаваме активността си и редуцираме умората.⠀

Аденозинът е специфичен невротрансмитер, който се натрупва и ни кара да се чувстваме изморени. Аденозинът се свързва по естествен начин с определени центрове намиращи се в мозъка ни, които забавят мозъчната ни активност. При „блокирането“ на неговия достъп, се редуцира чувството за умора и отпадналост. 

Кофеинът има и качеството да съдейства производството и отделянето на глутамин (аминокиселина) и допамин (невротрансмитер). По този начин активира притока на енергия и стимулира физическата издръжливост. 

Обърнете внимание на факта, че кофеинът съдейства производството на допамин, хормонът на щастието. Защо ли? 

Няма спор, че ежедневието на повечето хора е забързано, натоварващо и променливо спрямо обстоятелствата – работа, учене, физическо натоварване, стрес, преумора и др. Често срещан проблем е депресията – сериозно психическо разстройство, което причинява значително намалено качество на живот. 

Най-видни са резултатите от изследвания в САЩ, където около 4.1% от хората отговарят на критериите за клинична депресия. За щастие, според учени в Харвард /към 2011 г./ жените, които пият 4 или повече чаши кафе на ден, имат 20% по-нисък риск от депресия. Друго проучване при 208 424 индивиди установява, че тези, които пият 4 или повече чаши на ден, са с 53% по-малка вероятност да прибегнат към самоубийство.

Важно е да се отбележи също, че има проучвания, които сочат, че консумацията на кафена напитка/кофеин през целия живот е свързана с предотвратяване на когнитивен спад и намаляване на риска от развитие на инсулт, болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.

Преглед на специализирана литература и данни от метаанализи, проведени през последните години, обобщават, че консумацията им не е свързана с общия риск от ракови заболявания на стомаха и панкреаса, а дори има положително въздействие при метастази в черния дроб, захарен диабет тип 2 и благоприятен ефект върху чернодробните ензими. Като извод можем да заключим, че към настоящия момент кафето прогресивно преминава в по-малко негативно положение за здравето поради това, че става фармакологично все по-добре изучено.

По колко кофеин мога да приемам на ден?

Проучвания на органите за регулиране на храните сочат, че консумацията в количество до 200 mg при един прием /около 2½ чаши/ или 400 mg дневно /около 5 чаши/ не е вредна. 

От особена важност е и бързината, с която нашият организъм разгражда кофеина, като при всеки човек темпото е различно. Разбира се, както при всяко друго нещо, дозата прави отровата.

Прекомерната консумация на кофеин се асоциира с редуциране на костната маса и увеличаване на риска от фрактури особено при жени. Този ефект се дължи на намаленото усвояване на калций, поради което се препоръчват богати на калций диети, най-вече при хора на възраст над 40 год.

При предозиране с кофеин също може да се наблюдава раздразнителност, учестено дишане и сърдечна честота, лаксативен ефект и безсъние.

Полезно ли е да пием кафе сутрин, на гладно?

За голям процент от човешката популация пиенето на кафе рано сутрин е първата задача за деня. Някои хора смятат, че точно тази чаша кафе, приета на празен стомах, има вреден ефект върху стомашната лигавица. 

Истината е, че сутрешната напитка всъщност стимулира продукцията на стомашни киселини, като много малка част от хората са изключително чувствителни и реагират със симптоми като лошо храносмилане, киселини или повръщане. 

Кофеинът всъщност има качествата да активира процесите по отделяне на стомашни сокове в стомаха. Храносмилателната киселинна течност съдържа пепсиноген, слуз, алкален сок и солна киселина. Кофеинът повишава по специфичен начин функцията на това съединение и по така съдейства за ускоряване разграждането на въглехидратите и протеините.

Нещо повече, кофеинът има двойно действие. От една страна, той притежава силен термогенен ефект, а от друга, стимулира отделянето на мастни клетки от триглицеридите. 

Производството на топлина се увеличава и по този начин тялото ни изгаря малко повече калории. Например 300 mg кофеин на ден са в състояние да изгорят допълнителни 79 cal. С времето обаче тези ефекти намаляват, тъй като тялото изгражда толерантност.

Видове кафе

Съществуват толкова много различни вкусове, зърна и сортове, че най-вероятно няма да ни стигне цял живот, за да ги опитаме.

Може би се чудите каква е разликата между двата основни сорта – Арабика и Робуста?! Ако арабиката е най-популярното акфе, то робустата е по-евтиното и по-силното кафе, най-вече заради своя горчив вкус и високо съдържание на кофеин. 

Зърната на Арабика са по-сладки и обикновено се използват за приготвяне на шварц кафе, докато тези на Робуста – за привилегированото на класическото Еспресо. 

Третият по популярност сорт е Либерика, чиито зърна са доста по-едри и най-често се използват за приготвянето на различни кафени смеси. 

Една от най-нестандартните напитки например е класическото ирландско кафе, което представлява микс от ирландско уиски, кафе, захар и крем. 

Една чаша кафе съдържа Витамин B2 /рибофлавин/ – 11% от ДП /дневния прием/, Витамин В5 /пантотенова киселина/ – 6% от ДП, Витамин В1 /тиамин/ – 2% от ДП, Витамин В3 /ниацин/ – 2% от ДП, Фолат – 1% от ДП, Манган – 3% от ДП, Калий – 3% от ДП, Магнезий – 2% от ДП и Фосфор – 1% от ДП;

Също така е важно да се обърне внимание, че безкофеиновото кафе може в някои отношения да има подобни ползи като обикновеното, разбира се с изключение на специфичните за кофеина ползи.

И така. Благодарение на своите високи нива на антиоксиданти и полезни хранителни вещества, които се намират в кафените зърна, сутрешната напитка е доста здравословна. В тази статия разгледахме най-основните аспекти от консумацията на напитката върху физиологията на тялото с акцент върху ролята на кофеина. Ако сте любители на кафето – чудесно! Вече имате още повече причини да обичате любимата си напитка. Ако пък не пиете, поне сте научили нещо ново.

Тази статия ни е предоставена от BAV.BG – водещата платформа за здравословен начин на живот в България.

Източници

The Impact of Coffee on Health

The Science of Caffeine: Illustrated

13 Health Benefits of Coffee, Based on Science

Coffee — Good or Bad?

  • Share:

Остави коментар

Влез в профила си за да оставиш коментар или се регистрирай ако нямаш профил.