fbpx

Блог

Практична психология

Правилото 1%: Как малките промени водят до огромни резултати?

Аудиостатията в ActivoBrain

Чели ли сте книгата „Атомни навици“ от Джеймс Клиър? Ако не сте, сега ще ви разкажем един от най-главните принципи за самоосъвършенстване, които можете да приложите в живота си. 

В книгата Джеймс Клиър говори за правилото на единия процент. По принцип идеята звучи много просто – целта е всеки ден човек да се подобрява с 1%. Това е идеята зад непрекъснатото самоусъвършенстване.

Но преди да продължим, нека първо дефинираме непрекъснато самоусъвършенстване. Това е правенето на малки промени и подобрения всеки ден, с очакването, че тези малки подобрения ще допринесат за нещо значително.

Типичният подход към самоусъвършенстването е да си поставим голяма цел, след това да се опитаме да направим голям скок, за да постигнем целта за възможно най-малко време. Макар че това може да звучи добре на теория, често завършва с бърнаут, разочарование или провал. Вместо това, ние трябва да се съсредоточим върху непрекъснатото усъвършенстване, като бавно и постепенно коригираме нормалните си ежедневни навици и поведение.

В началото няма разлика между това да направите избор, който е с 1% по-добър или с 1% по-лош. С други думи, вашите действия няма да имат резултати точно днес. Но с течение на времето тези малки подобрения се комбинират и изведнъж можем да наблюдаваме много голяма пропаст между хората, които ежедневно вземат малко по-добри решения и тези, които не го правят. 

Толкова е лесно да се отхвърли ползата от вземането на малко по-добрите решения ежедневно. Придържането към основите на успеха не е от най-вълнуващите неща. Да заобичаш рутината не звучи секси. Подобряването с един процент всеки ден не е нещо, за което ще пише във вестника. Няма да получите и одобрението на хората в социалните мрежи, ако напишете публикация как днес сте с един процент по-добри от вчера. Затова е нужно да разберете как работи. Само ако наистина се убедите защо правилото на 1% работи, ще сте мотивирани да го прилагате всеки ден.

Как работи правилото на единия процент?

Повечето от нас живеят в социална среда, която е изградила определен имидж на промяната. Голяма част от обществото смята, че промяната има значение само ако има някакъв голям, видим резултат, свързан с нея. Независимо дали става въпрос за отслабване, изграждане на бизнес, пътуване по света или някаква друга цел, ние често си оказваме натиск да направим някакво съкрушително подобрение, за което всички ще говорят.

Междувременно подобряването само с 1 процент е незабележимо, но може да има също толкова смисъл, особено в дългосрочен план.

Айнщайн е казал, че „сложната лихва е осмото чудо на света“. Ако всеки ден сме по-добри със само 1% от предходния, то след 365 дни ще сме по-добри в дадено

нещо с близо 3800% (а не 365%), което е близо 38 пъти!

Има само две посоки, в които можем да вървим през нашия живот – към

повече или към по-малко. Много хора си мислят, че има и трето състояние, което е да останем на същото ниво. За съжаление, суровата истина е, че ако не се стремим към повече, винаги ще получаваме по- малко.

Защо правилото на 1% да ме интересува?

Малките разлики в продуктивността и стремежа към подобрение довеждат до много неравномерно разпределение на ресурсите, когато се повтарят с течение на времето. Хората и организациите, които могат да правят правилните неща, и то последователно, са по-склонни да имат предимство и да натрупват непропорционални награди и ресурси с течение на времето.

Трябва само да бъдете малко по-добри от останалите състезатели, за да си осигурите първа награда. Ако успеете да запазите леко предимство днес и утре и вдругиден, тогава можете да повторите процеса и да спечелите първата награда във всяка една сфера. 

Естественото следствие на “правилото на 1 процент” е, че с течение на времето по-голямата част от наградите в дадена област се натрупват за хората, екипите и организациите, които поддържат 1% предимство пред техните алтернативи, конкуренти и врагове. Не е нужно да сте два пъти по-добри, за да получите два пъти повече. Просто трябва да сте малко по-добри.

От тази изгодна позиция – със златния медал в ръка или с пари в банката или от стола на мениджърския кабинет – победителят започва процеса на натрупване на предимства, които улесняват печеленето на още ресурси следващия път. Това, което започва като малък марж се превръща в огромна разлика.

Ако един път е само с 1% по-удобен от неговата алтернатива, тогава по него пътуват повече коли и е по-вероятно да се изградят повече бизнеси покрай него. Тъй като се изграждат повече бизнеси, хората имат допълнителни причини да използват пътя и така той получава още повече трафик. 

Ако един бизнес има технология, която е с 1% по-иновативна от друга, тогава повече хора ще купуват техните продукти. Тъй като бизнесът печели повече пари, ръководството може да инвестира в допълнителни технологии, да плаща по-високи заплати и да наеме по-добри работници. Скоро тази компания ще доминира в индустрията и никой няма дори да е близо до тяхното ниво на развитие. 

Ако един автор попадне в списъка на най-продаваните автори на годината, тогава издателите ще бъдат по-заинтересовани от следващата му книга. Когато излезе втората книга, издателят ще инвестира повече ресурси и маркетингова сила, което улеснява попадането в списъка на най-продаваните автори за втори път. Скоро започвате да разбирате защо няколко книги продават милиони копия, докато мнозинството от авторите се борят да продадат едва няколко хиляди копия.

С течение на времето тези, които са били малко по-добри, завършват с по-голямата част от ресурсите и живеят по-добре.

Предполагаме помните, че това не е линеен, а експоненциален растеж (т.е. с наслагване). Следователно, ако се подобряваме всеки ден само с 1%, в края на годината няма да сме по-добри с 365%, а с цели 3778%. Не трябва да забравяме, че същото важи за упадъка. Вредата става все по-голяма с нарастването на времето, през което не сме предприели правилните действия или сме правили точно обратните. 

Три съвета за успех

Съвет №1: Направете повече от това, което вече работи

Има много примери за действия, които имат възможността да стимулират напредъка в живота ни, ако просто сме ги правили с по-голяма последователност. Миене на зъбите всеки ден. Ежедневни тренировки. Изпълнение на основни бизнес задачи всеки ден, а не само когато имаме време. Писане на благодарствени бележки всяка седмица. Това са само някои от примерите.

Напредъкът често се крие зад скучните решения. Не се нуждаете от повече информация. Нямате нужда и от по-добра стратегия. Просто трябва да направите повече от това, което вече работи, независимо дали го смятате за скучно или не.

Съвет №2: Избягвайте малките загуби

В много случаи подобрението не е свързано с правилното извършване на повече неща, а с по-малко грешното извършване на същите.

Това е концепция, наречена “подобрение чрез изваждане”, която е фокусирана върху това да правите по-малко от това, което не работи. Това може да включва премахването на грешки, намаляването на сложността и отстраняването на несъщественото.

Например, ако имате уебсайт, премахнете елементите на страницата, които разсейват посетителите. Ако пък искате да подобрите физическото си състояние, пропускайте по-малко тренировки. 

Един от най-добрите начини за постигане на 1% подобрение всеки ден е да се избегнат малките загуби.

Съвет №3: Измерете назад

Често измерваме напредъка си, като гледаме напред. Поставяме си цели. Планираме етапите на нашия напредък. До известна степен, ние се опитваме да предскажем бъдещето. Замисляли ли сте се, че има и алтернатива – измерването назад?

Измерването назад означава, че вземате решения въз основа на това, което вече се е случило, а не на това, което искате да се случи.


Например, ако искате да отслабнете, можете да измервате приема на калории. Да кажем, че миналата седмица хапвахте по 3500 калории на ден. Тази седмица целта ви може да бъде средно 3400 на ден.

Или пък миналата седмица сте клекнали със 75 килограма за 5 серии от 5 повторения? Опитайте с 77.5 килограма тази седмица.

А колко нови хора срещнахте миналата седмица? Нула? Фокусирайте се върху това да се представите на един нов човек тази седмица.

Измерете назад и след това станете малко по-добри. За целта си задавайте въпросите “какво правих миналата седмица и как мога да се подобря само малко повече тази седмица?”

Точно както при повечето аспекти в живота, тук не става въпрос за перфектното изпълнение, а за това да го правите по-добре, отколкото преди и да се придържате към него всеки ден.

С всяка нова малка стъпка, вие се насочвате към голямата цел – непрекъснатото самоусъвършенстване. Именно тази промяна ще осигури вашето предимство във всеки един аспект от живота. Още по-добрата новина е, че вашето самоусъвършенстване е необратимо и ще ви служи докато сте живи. Единственото, което се иска е да започнете да се подобрявате в приоритетните за вас сфери всеки ден и то само с 1%. Звучи лесно, нали? Предизвикваме ви да опитате! 

Източници:

  1. Continuous Improvement: How It Works and How to Master It
  2. One Percent Rule
  3. How to Better Yourself Every Day: The 1% Rule
  • Share:

Остави коментар

Влез в профила си за да оставиш коментар или се регистрирай ако нямаш профил.